]
Facebook LiveJournal Twitter

Холостяк Константин Евтушенко ответил на обвинения Дмитрия Гнапа

17:40 01.04.2014 15

Вчера украинский журналист Дмитрий Гнап опубликовал в своем блоге на «УП» расследование о бизнесе главного героя проекта «Холостяк-4» Константина Евтушенко. Суть материала сводится к следующим тезисам:

- инвестиционной компании Merit Investment Group у Евтушенко нет;

- инвестиционных проектов в Великобритании и США - тоже;

- Константин Евтушенко – «брат крупного украинского чиновника, известного участием в разных аферах и распиле бюджетных средств»;

- фирмы, связанные с братьями Евтушенко, нелегально финансировались из Государственного агентства по инвестициям и национальным проектам («Например, фирма «Вистка», основанная Константином «Холостяком« Евтушенко, ранее получила от агентства Каськива почти 2 миллиона грн на печать брошюр, рекламирующих инвестиционную привлекательность Украины. А еще двум компаниям, связанным с братьями Евтушенко и друзьями Каськива, агентство отгрузило 29 миллионов грн на рекламу украинских перспектив для инвесторов»).

«Так что, все бизнес-победы и деловые успехи телехолостяка Евтушенко тесно связаны с государственным статусом его брата», - резюмирует господин Гнап. 

По неизвестным мне причинам, получить ответы от самого Евтушенко Дмитрий не смог («На несколько письменных запросов я так и не получил вразумительного ответа от подчиненных Каськива и Евтушенко»), поэтому доделывать работу Гнапа пришлось мне:

- Костянтине, чи є ви власником «Вістки»?

- Я ніколи не був власником чи засновником «Вістки». Я став акціонером згодом - в 2005 чи 2006 році, коли компанія вже працювала, і лише на 25%. Я портфельний інвестор, ніколи не брав і не беру участі ні в управлінні компанією, ні в розподілі прибутків, ні в укладанні договорів. Цим займався управляючий компанією Роман Жорін, який володіє 50% акцій, та директор «Вістки» Кашталян Сергій.

- Чи знали ви про отримання «Вісткою» тендера від відомства Каськіва? Яке особисто ви мали відношення до укладання даного договору?

- Стосовно укладання договорів відомством Каськіва, то для цього існує тендерний комітет, який за певними процедурами вибирає компанії-одержувачі.  Роман мав особистий доступ до такої інформації, і він прийняв рішення про участь у тендері. Мене про це рішення ніхто не попереджав.  Мій брат на той час взагалі в агенстві не працював, тому в тендерному комітеті бути не міг і, тим більше, не міг впливати на його рішення на користь тієї чи іншої компанії. Про скандал, який стався у 2011 році,  мені стало відомо з публікацій у ЗМІ. Тоді проти Каськіва була організована велика медіа-кампанія, і в поле зору потрапляли всі, хто хоч якимось чином міг мати до нього відношення. Сергій став координатором LNG-терміналу вже після скандалу. Його попросили вивести з кризи цей проект.

- А як були розподілені 2 мільйони, отримані «Вісткою»?

- Наскільки мені відомо, по факту там і близько не було двох мільйонів, а щось біля 700 тисяч. І «Вістка» не отримувала кошти наперед. Точніше вам краще запитати у Романа. Державні кошти не так легко отримати, це чітко моніториться. З ними працювати набагато складніше, аніж з приватними. В компанії було кілька перевірок, які підтвердили, що ніяких проблем з отриманням або використанням коштів не було. Повірте, що моє ім’я та репутація для мене значно дорожче ніж будь-яка сума доларів! Це взагалі смішно. Ось давайте порахуймо простими математичними діями. Рентабельність компаній в таких проектах складає від 10 до 20%. Це брутто прибуток, з якого треба оплатити оренду, зарплатню, інши витрати. Нехай навіть прибуток складе по максимуму – 140 тисяч гривень. Ділимо на 4 (оскільки моя частина – 25%), виходить 35 тисяч. За таку суму ніяка здорова людина не стане наражати себе та свою родину на небезпеку, тим більше підставляти своє ім’я. Це ще одне підтвердження, що сказане у блозі Гнапа - чистої води провокація.

А стосовно ще якихось двох компаній, з якими ми з братом начебто пов’язані, та які отримали від Каськіва 29 мільйонів гривень - це взагалі пряма брехня. Гнап плутає свободу слова з можливістю обплювати людей, і в кінці кінців це відображається на його репутації, яка в колі журналістів не є надто позитивною. Я б назвав його інформаційним найманцем. Його колеги кажуть, що це один зі способів заробітку на життя.

- Кому це потрібно, на вашу думку?

- Зараз йде інформаційна атака на брата через LNG термінал, який знаходиться на пропрацьованому етапі і може бути реалізованим вже за 12 міс. Тому посада Сергія є цікавою різним політичним силам. І особливо тим, що заважають реалізації цього проекту. Тому цензурі піддається навіть pravda.com.ua. До речі, вчора зранку на тому ж сайті було опубліковано змістовне інтерв’ю Сергія, яке протрималось лише 4 години і за подачою Дмитра Гнапа було прибране. Натомість, Гнап вкотре підняв тему з держзакупівлею. В пошуках сенсацій в новій кампанії, спрямованій проти мого брата, він не зміг знайти нічого нового, тому знов повернувся до старої історії. Все, вказане в його матеріалі - це неперевірені факти і лише особисті  здогадки Гнапа. Я пов’язую їх з політичними баталіями, що ведуться проти мого брата Сергія. Це виключно кампанія по дискредитації мого брата.

- Чи маєте ви якісь прибутки від «Вістки»?

- Поки що ця компанія приносить лише збитки, в тому числі і нематеріальні.

- Тоді чому ви не позбудетеся своєї частки?

- Тому що це актив, який колись, можливо, стане більш прибутковим. Якщо мені стане за потребу продати свою частину, я зроблю це протягом місяця. На даний момент не бачу в цьому доцільності. І потім, щоб змінилося, якби я вийшов? По перше, так зване розслідування Гнапа, що тоді, що зараз - це наклеп, а до наклепів я ставлюсь спокійно. Ви ж не думаєте, що кожного разу, коли мене оббріхують, я маю позбуватись своїх активів? А по-друге, моя частка у компанії не вирішує самого конфлікту. Вийти, щоб потім почути: «О, після цієї статті він швиденько забрав свої активи!»

- Гнап пише, що на сайті вашої компанії вказані неіснуючі адреси.

- Якщо йти за посиланнями, які вказав Гнап у своїй статті, то ми потрапимо на інформацію 2006 та 2010 років. Вона вже не актуальна, бо з того часу офіс змінив адресу. Сайт в даний час знаходиться на реконструкції.

- З якими інвесторами працює зараз ваша компанія?

- Одна з залучених інвестицій, яка успішно розвивається – це Ідеа Банк, що належить  Getin Holding. Крім того, я працював з HSBC Bank (входить у п’ятірку найбільших банків світу), компанією CRH, яка входить у величезний холдинг та працює по всьому світу, з АХА-страхування, страховою компанією PZU. Хоча, за останні роки інвестиційний клімат був не надто добрим в Україні. Тому доводиться більше часу працювати по-за її межами. І наостанок хочу сказати, що свобода слова – це справжнє надбання сучасної України. Хоча це надбання має і побічні ефекти, які так вміло використовують недобросовісні журналісти у інтересах зацікавлених сторін. Це мало приємно, але ж нічого з цим не зробиш.

Удалось мне вызвонить и Романа Жорина, управляющего компанией «Вістка». Владелец 50% акций был краток, но расследование Гнапа прокомментировал:

- Речь идет далеко не о двух миллионах, а о гораздо меньшей сумме. ТОВ «Вістка» был подписан договор, согласно которому компания получила заказ на изготовление полиграфической продукции. Оплата работ осуществлялась по факту отгрузки продукции клиенту и составила приблизительно 700 тысяч гривен. «Вістка» -  не посредник, а производитель, действующее полиграфическое предприятие, поэтому ни о каком распределении заранее полученных средств речи идти не может.

Ну, и контрольный - аналитическая справка от Сергея Евтушенко:

Константин Евтушенко, Холостяк СТБ, Константин Евтушенко скандал, Сергей Евтушенко, Евтушенко Гнап

Константин Евтушенко, Холостяк СТБ, Константин Евтушенко скандал, Сергей Евтушенко, Евтушенко Гнап

Возможно, отправляя запросы «подчиненным Евтушенко» Дмитрий Гнап опять воспользовался «не тем адресом»?..

Фото - stb.ua

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...