]
Facebook LiveJournal Twitter

Курці, українська міліція, мораль. Закресліть зайве.

17:31 28.03.2013 5

Воістину дивовижний ґвалт піднявся на facebook через те,що Сергій Лещенко і Мустафа Найєм викликали міліцію до курців в ресторані  LeCosmopolite. Персонал закладу відмовлявся робити курцям зауваження, грубив журналістам і казав, що зняте ними відео – монтаж.

Ця історія запала в душі українців дуже глибоко. Вона осіла одразу на щойно звільнене місце історії зі снігом. Лещенка та Найема навіть цілком, здавалося б, пристойні люди почали називати стукачами, а журналіст Дмитро Литвин написав цілий матеріал із страхітливою назвою «Доносы кажутся не особо страшными».

Інтернет-публіка вмить поділилася на дві команди:  тих, хто підтримує журналістів,  і хто засуджує. Аргументів у тих, хто засуджує було небагато, і всі вони здалися мені трохи абсурдними.  Раптом виявилося, що слова «доноси» і «стукачество» сидять у свідомості українців значно міцніше , ніж слова «закон» і «правило».

От я уявляю, наприклад, якби президент Біл Клінтон, який збрехав під присягою про свій зв’язок з Монікою Левінскі, почав би на український манер «домовлятися» зі слідством. Він би казав їм: «ми ж всі люди, всі можемо один одного зрозуміти, всі любимо оральний секс. Я спочатку засоромився казати правду, таке буває. Я ж нікого не вбив, не обікрав.  Схаменіться!  Давайте нікому не розкажемо. Давайте я з вами трохи поділюся чимось. У мене он у Детройті купа землі безхозної , возьміть собі! Або посаду в ФБР». Прокурор і журналісти погодилися б і нікому не розказали цю історію. По-моєму, не дуже правдоподібно. Це вже була б не Америка, це була б Україна. А з такими принципами і до Сомалі недалеко, де взагалі закони не працюють. 

Тому, якщо ви ведете політику подвійних стандартів, то  не треба  скиглити, коли її застосовують до вас.  Чого ви скаржитеся, що тільки до Межигіря почистили сніг, а до вас ні?! Чим вас не влаштовує, що депутатів, які давлять людей на дорогах ,не садять?! Чому вас ображає, що влаштувати дитину в садочок важко, якщо не давати хабара або не мати звязків?!  «Усі тварини рівні, але деякі рівніші за інших» - ця оруелівська фраза ідеально підходить для суспільства хворе на корупцію.  От ми, наприклад,  навіть на такій абсолютно безневинній і не надто контраверсійній темі  як паління одразу прокололися.

Мене особисто найбільше вразив ось цей,  чомусь досить поширений , коментар на  тему: «В країні панує режим. Викликати міліцію на таке порушення – це співпрацювати з цим вбивчим режимом».

 От, наприклад,  в Нью-Йорку, в Мадриді, в Римі  теж зовсім не курять в ресторанах. За це людям загрожує штраф.  Тому, якщо не хочете співрацювати з місцевим режимом, співпрацюйте із західним! Можна дистанційно. Він, до речі, у таких питаннях  як паління значно принциповіший.

 

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...