]
Facebook LiveJournal Twitter

Чому українцям немає сенсу дивитися спорт. І хто в цьому винен

11:46 22.09.2015 5

Вадим Карпя’к недавно написав в себе на ФБ, що його обурює (можливо, він мав інші емоції на думці, але я їх зчитав саме так), коли в новинах подають інформацію про спортивні події на кшталт – Україна перемогла чи Україна програла. Тоді я не дуже звернув на це увагу. Подумав собі: ну не спортивна людина Вадим, ну і гаразд. Але як з Карп’яком завжди – ефект був відкладений, я згодом почав ловити себе на думці, що дійсно, я перестав перейматися успіхами українських команд. І дійсно, яка мені користь (чи якесь інше слово) від того, чи виграє Збірна у Словаків чи ні? Чи добре чи погано виступить збірна на евробаскеті-2015? У такий дивний спосіб стало зрозуміло, що ані ВВП країни від цього не росте, ані що інше. Ба навіть навпаки: кожен успіх українських команд чи індивідів на міжнародній арені – це певний спосіб залізти у бюджет країни, та обікрасти її. Скільки з тих бонусів та «командіровочних» грошей осідає у федераціях, у комерційних посередників при організаціях, тощо. Те саме стосується і команд ненаціонального рівня. Як різниця, виграє Динамо у Порту чи програє? Чому це має хвилювати мене та й будь-кого іншого, крім родичів футболістів, які можливо отримають, а можливо і не отримають бонусні виплати. Чи впливають ці успіхи на те, що діти займаються спортом?  Дуже сумніваюся. 

Тому і висновок – низькі рейтинги спорту в Україні не тому, що українці не люблять вболівати. Ми просто не бачимо в цьому сенсу. Адже, в збірних виступає незрозуміло хто. Є безліч прикладів, коли спортсмени придумають море причин, аби не виступати за збірну. Я дуже прискіпливо слідкував за хокеєм, і був на декількох ЧС. І майже на кожному з’являлися різні «відмовки», щоб не виступати за збірну. Найбільш вражаюча: я не можу грати за збірну, бо тоді буду в Росії рахуватися легіонером. Можна заперечити: є Клічко, бої якого збирають рекордні (як для спорту) аудиторії. Але відповідь та сама: яка мені як глядачу різниця, виграє Клічко наступні 30-40 млн. доларів чи ні?  Що зміниться? Та нічого. Тому дивитися, звісно, можна. Особливо враховуючи, що переважна більшість його поєдинків транслюється глибоко вночі. Тому особливо вибирати не приходиться. Це до речі ще один привід спитати: чому я маю вболівати за Клічка? Адже при переговорах він та його команда плювати хотіли на Українців. Вони вибирають час трансляцій і місце проведення боїв так, щоб заробити більше грошей, а не так щоб українцям зручно було дивитися бій.

Отже, тепер глянемо, що українцям дарував 2015 рік з точки зору спортивних подій в ефірах телевізійних каналів України. В 2015 вже не було «Х-спорту», проте ще до серпня були трансляції «Футбол 1» та «Футбол 2». Зрозуміло, що ці канал заточені під спортивні – насправді футбольні трансляції. Тому питання, чи залишити їх чи ні, я піду шляхом як включення, так і невключення їх до аналізу. Також слід пам’ятати, що для огляду 2015 року я користуюся даними Комунікаційного альянсу, у яких, як ви вже знаєте, можуть бути неточності. Особливо в частині визначення жанру програми. Зокрема, що неспортивне може бути названо спортивним, так і навпаки. Тому з цими уточненнями слід зважати на поданий аналіз: у ньому може міститися інформація з певними похибками від реальності. Для прикладу, на каналі «112» підсумковий випуск новин довгий час відзначався як спортивні новини. Це лише один з випадків. Я для аналізу не буду його виправляти з надією, що можливо, десь є спортивна програма, яка такою не названа і це збалансує дані.  Звісно, є ще певні євроспорти та інші піратські канали пакетів «НТВ спорт», але їх вага буде незначною. Тому ними знехтуємо.

Перший самий простий огляд – скільки всього часу спорту припало глядачу на українському телевізорі в період з 1 січня по 17 вересня 2015 року. 

Футбол

Сумарно бачимо, що було показано  11898 годин різного спорту на українських ТВ-каналах.  Причому майже  80% з цього часу  (а це  9 тис. 600 годин) було на «Футболах». Майже 27 годин на каналі «112» – це підсумкова новинна програма «Тиждень». Але зважаючи, що це всього 0,2% від загального хронометражу, то закриємо на це очі.  Лідером з неспортивних каналів є «Уніан»,  що також, певною мірою, неочікувано. Я дійсно думав, що це можуть бути «2+2» з їх часткою футболів, або «Перший національний». Ба ні , «Уніан». Всього спорт був помічений на 18 каналах, хоча на трьох останніх він дійсно прямує до нуля.

Такою є картина щодо обсягів трансляції в часі. Але таблиця звернула увагу на канал «Уніан», який майже не має глядачів. Тому спробуємо поглянути на спорт в іншому розрізі: скільки в рейтингах він має вагу серед глядачів. Тобто ми глянемо на те, який обсяг часу українці дивилися спорт від всього часу, що вони дивилися ТВ. Дам у відсотках та у неочікуваному показникові – середній час.  Для зручності порівняння всі показники будемо дивитися по максимально широкій цільовій аудиторії – все населення України віком від 4 років. 

Футбол

Бачимо, що спорт без футбольних каналів – на рівні 1.1% від загального дивлення, або для простішого  розуміння – в середньому в день 2 хвилини і 40 секунд. Що цікаво, канали «Футбол 1» і «Футбол 2» у часі – це майже 80% всього спортомовлення на українських каналах, але у дивленні – лише близько 19% дивлення. Що умовно вказує на не дуже великий інтерес українців до спорту, з чого і починалася ця стаття. Немає в українців сенсу дивитися спорт. І тут не проблема трансляторів, що вони його не можуть цікаво показати. Проблема більш широка: немає мотивації до його (спорту) споживання – несправжній він. 

Щоб вам було не нудно читати – дамо рейтинг самих дивленевих спортивних подій  за 2015 рік.

Футбол

Бачимо, що боксом єдиним і футболом балують українців телеканали. Для повноти картини подивимося на топи без цих двох видів спорту: 

Футбол

І на закінчення - розділ про «Футбол». Бачимо, що в топах немає жодного матчу національного чемпіонату, які зараз закриті на «Футболах» та «2+2». Зрозуміло, що спортивних новин майже не залишилося. Проте, ці канали мають не забороняти і хотіти гроші за трансляцію голів та моментів в чемпіонаті України на інших каналах, а навпаки – доплачувати за те, щоб їх транслювали. Бо інакше не буде росту інтересу до каналу. І зараз канали «Футбол» зібрали в себе все, що вони вважають найцікавішим футболом, і збирають гроші з кабельщиків. І це правильно. Але в перспективі, коли не буде новин про українській чемпіонат на доступних каналах, кабельщики напряму будуть брати гроші за канали «Футбол» з абонентів, а не в пакеті абонентської плати. Зараз багато глядачів не знають, що можна відмовитися від футболів в пакеті кабельщика і платити менше. То чи будуть ті охочі, кому цікаво за гроші дивитися спорт?

Фото - bigpicture.ru

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Читайте также:

Новости партнёров:

Loading...