]

Третий – не лишний. Вадима Денисенко посадили на процент в семейном бизнесе Княжицких

11:40 16.10.2013 0

45 для женщины – ягодный возраст. О мужчинах так обычно не говорят, а зря: вот нардеп от «Батьківщини» Николай Княжицкий в свои без пяти пятьдесят начал новую жизнь и даже родил очередной телеканал. Об этом он и рассказал в понедельник у Андрея Куликова в «Свободе слова».

Княжицкий снова всколыхнул желчь среди экс-сотрудников ТВi, уволившихся в апреле после мутной процедуры смены собственника канала. И встревожили их не столько слова о запуске очередного канала, сколько предложение Николая продолжать дружить, как ни в чем не бывало. И пока их Фейсбук-страницы трещат от пожеланий Княжицкому удачи, я решила узнать о новом детище оппозиционера подробнее.

Народная телемолва гласит: чтобы запустить канал, господин Княжицкий по уши залез в кредит. Ведь в декларации, которую он вынужден заполнять, будучи слугой народа, значится скромная сумма 850 тысяч гривен, два авто среднего класса, 70 квадратов квартиры в Киеве и 160 - другой недвижимости в столице.

Но любознательных доброжелателей в Фейсбуке Николай заверил, что в декларации указаны доходы за 2012 год - мол, деньги на запуск канала у него есть:

«Тобто Ви вважаєте, що до минулого року мене не існувало? - риторически спрашивает своих Фейсбук-друзей Княжицкий. – Я не займався бізнесом, нічого не створював і не продавав бізнесів? Мені 45 років. До чого тут минулий рік?»

На вопрос, почему в декларации не отражены другие годы, господин Николай откровенно разозлился:

«Що не відображено? Тому що депутатом я ще і рік не працюю, а декларація заповнюється за рік. А до цього прожив довге життя! Канал приватний, тому це моя справа, скільки вкладати. Можу сказати, що порівняно не багато. Канал будую у приміщенні, яке приватизував ще у 2003 році, техніку беру не дорогу, частково вживану. Це у десятки разів менше, ніж вкладалося у ТВі і у тисячі - ніж в Інтер».

Но куда же делись деньги от «проданих бізнесів»?! Согласно декларации, в банке у господина Николая лежит каких-то несчастных 10 тысяч гривен... В общем, так и не сложив кубики, я успокоила себя мантрой «Счастье не в деньгах».

Главное - идея. Новый телеканал будет исключительно информационным, отсюда и название – Nовини.tv. На нем найдут трудоустройство 100 человек (сейчас в команде господина Княжицкого их около 10). Телеканал будет вещать не только на спутнике, но и в интернете - на собственном сайте и на собственном YouTube-канале, о создании которого сейчас заключается соглашение.

Главным редактором своего детища Княжицкий назначил бывшего шеф-редактора газеты «Комментарии» Вадима Денисенко, которому с барского плеча отдал 1 % телеканала. А владелицей 99 % сделал свою жену Ларису. Одним из лиц канала станет давний друг нардепа Виталий Портников, которому Николай позволил совмещать его новую работу с ТВi.

Кого не хватает в этой компании, так это Егора Чечеринды, директора информационного вещания ТВi, и Артема Шевченко, руководителя департамента журналистских расследований. Оба остаются на ТВi – надо же кому-то держать шторку над сменой собственников канала. Особенно после того, как господин Альтман выпил эликсир правды в английском суде и наговорил лишнего. Впрочем, как сказала бы Алла Борисовна, песня не о нем -  а о любви...

Что известно о жене господина Княжицкого? В медиа-среде это ее первая засветка. Кем работала до этого – неизвестно. Но есть информация, что Лариса Францевна - журналист и знакома с Николаем со студенческой скамьи. Вместе пара воспитывает 21-летнего сына Леонида и 8-летнюю дочь Анастасию.

Новини. Тв, новый канал Княжицкого, Николай Княжичкий, Лариса Княжицкая, Вадим Денисенко, Виталий Портников, Михал Бронятовский

Между делом... согласно все той же декларации Княжицкого, в прошлом году члены семьи (то есть, Лариса Княжицкая) заработали 100 тысяч гривень. Лариса ездит на скромном Renault Duster, держит в банке 10 тысяч гривень, владеет киевской квартирой в 50 квадратов и 1100 квадратами земли с жилым домом площадью 50 квадратов на Франковщине.

«Семейный бизнес журналистов», согласитесь, звучит круто. Давно пора кому-то в Украине подать пример Европы, где владельцы СМИ – в меньшей степени олигархи, а в подавляющем большинстве – как раз таки журналисты. Как говорится, в добрый час...

Удастся ли господину Княжицкому стать украинским Мердоком, я решила пофилософствовать с главным редактором канала Вадимом Денисенко. Он, между прочим, после невнятного ухода из ахметовской «Сегодня» не исчезал из моего поля зрения. Поговаривали, что все лето Денисенко искал мешок денег для запуска украинской версии российского делового портала Слон.Ру, который, как известно, входит в холдинг Натальи Синдеевой и Александра Винокурова. С почти анекдотичными словами «купи «Слона» Вадим на полном серьезе прошелся по отечественным олигархам, но безрезультатно… И вот теперь Вадим Денисенко нашел Николая Княжицкого:

- Пане Вадиме, коли плануєте запускати телеканал?

- Запуск каналу планується на кінець листопада.

- Яка концепція каналу?

- Концепція випливає з його назви «Новини. ТВ». Це буде інформаційний телеканал. Все, що вкладається в розуміння новинного каналу – все це ви побачите в нас в ефірі.

- Канал Nовини.tv тяжітиме ближче до «5 каналу» чи «Каналу 24»?

- Новини виходитимуть щопівгодини. В принципі, я б не хотів, щоб ми говорили про те, що концепція буде ближчою до «5 каналу» чи «24». Ми будемо робити концепцію такою, яку поки що нікому не вдавалось робити в Україні. Не вдавалось, тому що ніхто не ставив перед собою таку задачу. Ми хочемо робити цілодобовий новинний телемарофон. Таких форматів в Україні поки що немає.

- Чому ж? Ось паралельно з вами готується до запуску канал «112-Україна», продюсери якого також говорять, що канал працюватиме в режимі майже цілодобового новинного телемарафону.

- Поки що я його не бачив, а тому мені важко щось вам відповісти про канал «112». Але такого формату, яку нас, ще ніхто не застосовував.

- Засновники «112» кажуть те ж саме. I так само планують запуск на листопад…

- Нехай планують… Таке діло… Кожен день відкривається безліч сайтів, але це не означає, що хтось повинен не відкриватися чи навпаки – закриватися.

- Як так сталось, що ви співпрацюєте з Миколою Княжицьким?

- А що тут такого?

- Ви – газетяр, а пан Княжицький – телевізійник.

- Я починав свій трудовий шлях в телевізійній сфері на телеканалі СТБ, коли його очолював Микола Княжицький. Я працював на СТБ до 2003 року. Більше того, мої останні посади на СТБ – це заступник головного редактора каналу, а потім в.о. головного редактора. А тому немає нічого дивного.

- А хто вам запропонував посаду головного редактора «Новини. ТВ»?

- Микола.

- Я знаю, що останні місяці ви шукали інвестора під українську версію російського ділового порталу «Слон.Ру». Чому так кардинально змінили свій, так би мовити, вектор руху?

- На мою точку зору, інформаційному простору України не вистачає кількох форматів, зокрема, такого формату, як «Слон.Ру». Я справді шукав інвестора для запуску цього сайту. Але це не означає, що я шукав інвестора під щось одне… Не можу сказати, що цілеспрямовано шукав інвестора саме під такий проект. Я розглядав різні пропозиції від різних людей.

- Мустафа Найєм пише, що власник телеканалу «Nовини.tv» – Давид Жванія. Це правда?

- Жванія не має жодного відношення до телеканалу. Засновниками каналу є дві особи – Лариса Княжицька  і я. Жванії там немає. Це я вам можу гарантувати.

- А хто ж тоді фінансує телеканал? Це ж точно не Микола Княжицький.

- Поки що це дуже невеликі інвестиції… Це один із найдешевших форматів, які зараз існують.

- Щоб запустити більш-менш якісний нішевий телеканал, потрібно вкласти не менше $4-5 мільйонів.

- В нашому випадку – це значно перевищена сума.

- А що у вас тоді за контент буде? Підписку на відео з Reuters хоча б плануєте?

- В нас буде як власне відео, так і відео Reuters. На міжнародні інформаційні агенції в нас планується зовсім невелика підписка. Більший акцент ми будемо робити на українських новинах, політиці. В нас йдуть домовленості з журналістами з регіонів. Ми – канал новинного телемарафону. Розмовні студії – це наша основа.

- Хто все ж таки власник? Чи має хтось з відомих бізнесменів відношення до телеканалу?

- Ви ж бачили прізвища двох відомих людей! Ось це і власники телеканалу! На цьому крапка.

- Чи правильно я зрозуміла, що жодному олігарху канал не належатиме?

- Не належатиме.

- Микола Княжицький – опозиційний  політик. Ви «регіоналів» плануєте на канал запрошувати?

- Якщо ви бачили виступ Княжицького, то він говорив, що ми будемо запрошувати всіх – навіть Мустафу Найєма. Тому в принципі немає проблеми, що ми когось не будемо запрошувати. Ви знаєте, коли я довгий час працював в газеті «Коментарі», регіонали мене звинувачували в тому, що я проопозиційний редактор, а опозиція звинувачувала мене в тому, що я пишу про них багато поганих речей. Ми будемо об’єктивними, і це наша головна задача. Більше того, ми будемо старатися говорити правду.

- Як ви плануєте з Нацрадою дружити? Як відомо, в пана Княжицького затяжний конфлікт з її членами, особливо з Оксаною Головатенко – першим заступником голови Нацради. Як думаєте, вам видадуть ліцензію на супутникове мовлення?

- Ми занесли документи. Я цим  питанням не займаюсь. Це не моя компетенція. Про інформаційну політику каналу я готовий відповідати, а все інше – це не до мене.

- А хто буде відповідати за ефір? Микола Княжицький згадував колишню команду ТВі… Але частина цих журналістів зараз створюють «Громадське телебачення» і не дуже радіють при згадуванні імені Миколи Княжицького. Ви з ними плануєте співпрацювати?

- Вони мають зараз свою роботу. Якщо ці люди захочуть з нами співпрацювати - будь ласка. Ми відкриті до співпраці.

- А Артем Шевченко буде з вами співпрацювати?

- З Артемом Шевченком на даний момент ми не співпрацюємо.

- Тоді хто, крім Віталія Портнікова, буде обличчями каналу? Назвіть ваших «зірок».

- Ми ведемо переговори з Миколою Вереснем, з харківським журналістом Сергієм Потімковим. Ми ведемо переговори з людьми, які відомі як широким масам, так і певним професійним колам. По багатьох, фактично, все вирішено. Я думаю, протягом найближчого часу ви почуєте всі ці прізвища.

- Хто, крім вас, представлятиме менеджмент каналу? Микола Княжицький каже, що вашим заступником буде польський журналіст Міхал Бронятовський. Міхал планує переїхати в Київ?

- Зараз вирішується питання нашої співпраці, але те, що він буде заступником головного редактора, нашим консультантом – це точно. Це людина, яка порадить, як правильно працювати. Він знає багато речей, оскільки він працював на найбільшому польському інформаційному каналі – TVN 24. Тому ми зараз ведемо активні переговори, обговорюємо деталі співпраці. А директором каналу є Катерина Ярмолович, яка раніше працювала директором з виробництва на каналі ТВі. Я розумію, що багато легенд буде з`являтись навколо каналу. Повірте, у нас немає секретів.

Вот так господин Денисенко изменил своей мечте о покупке «Слона». А по поводу отсутствия секретов – это мы еще посмотрим. Я, например, не очень верю, что владелец канала – Княжицкий. А потому очередной раз восхищаюсь умением Николая раскрутить «денежных дядей» на очередной телеканал.

А может, я действительно ошибаюсь? Вон даже Мустафа Найем извинился перед Княжицким за Жванию… Но, как бы там ни было, я все же рада за коллег-журналистов, которым достанутся 100 рабочих мест. Так что, кто хочет заработать на хлеб с маслом, а может, и с икрой – налетайте.

Фото - facebook.com, Иванна Зубович