]
Facebook LiveJournal Twitter

Зачем телеканалы, не входящие в медиагруппы, создали «Украинскую телевизионную ассоциацию». Объясняет Мыкола Тыпусяк

10:26 30.01.2018 0

Независимые от четырех телегрупп тематические каналы, которые в последние годы появляются на украинском рынке как грибы после дождя, продолжают бороться не только за внимание зрителя, но и за свои индустриальные права, призывая медиагруппы считаться с ними на равных. В первую очередь это касается исследования Nielsen, заказчиком которого является объединение телегрупп Индустриальный телевизионный комитет. В прошлом году «нишевикам» удалось отменить решение ИТК об ограничении выборки 30-ю кейсами: в Комитете прислушались к замечаниям и отложили нововведение на неизвестный срок. Первая победа настолько вдохновила тематические телеканалы, что они решились на создание ассоциации. 

18 января 8 тематических вещателей, несмотря на идеологические разногласия собственников, объединились в «Украинскую телевизионную ассоциацию» (УТА). Среди членов ассоциации преимущественно новостные телеканалы – «112 Украина», «Прямой», «Еспресо», NewsOne, ATR, но нашлось место также для развлекательных вещателей – «Солнце», XSport и EU Music. Главой ассоциации, как я вам уже сообщала, стал маркетинг-директор «Еспресо» Мыкола Тыпусяк, который был организатором рабочих встреч, предшествовавших созданию УТА. Помогать ему будут члены правления – главный аналитик Общественного Виктория Борщенко и директор по развитию сети «112 Украина» Олег Шосталь.

В ближайшее время к УТА присоединятся каналы «UA: Перший», «24» и ОТV. Все они хотят одинаковых для всех участников рынка правил и полномочий в сфере телеизмерений, продажи рекламы и дистрибуции провайдерами платного телевидения. Все перечисленные продолжают пользоваться данными компании Nielsen – измерителя, выбраного телегруппами, а большинство – продают рекламу через сейлз-хаузы телегрупп. Так почему же пчелы все же решили выступить против меда? О «плане захвата», доле на рынке телерекламы, гласных и негласных претензиях к телегруппам мне удалось поговорить с Мыколой Тыпусяком. Глава УТА отвечал на вопросы по-украински и попросил не переводить его ответы:        

- Мыкола, стоит ли понимать, что ассоциация создана в противовес ИТК? Какие цели ставите перед УТА? 

- Українська телевізійна асоціація створена з метою об’єднати зусилля телеканалів для встановлення прозорих, справедливих та недискрімінаційних правил на телевизійному ринку. ІТК ми розглядаємо не як противагу, а, швидше, партнерів, в співпраці з якими можна знайти необхідні рішення. Для прикладу візьмемо напрямок телевізійних вимірювань. Зараз різні групи телеканалів мають різний доступ до інформації про телевізійну панель, ми вважаємо, що це створює конкурентні переваги та дискрімінує групу телеканалів, які не входять до ІТК.

- Что именно вас не устраивает в телеисследовании Nielsen? 

- Актуальна телевізійна панель в Україні побудована таким чином, що одна група телеканалів, які є засновниками ІТК замовляють, контролюють та продають дані телевимірювань іншій групі. Внаслідок такої побудови процесу телеканали мають різний доступ до інформації про телевізійні вимірювання. Одна група отримує в цьому конкурентні переваги над іншою. Ми пропонуємо ситуацію змінити, урівнявши телеканали в проінформованості.

- Входит ли в планы ассоциации запуск альтернативных телеизмерений?  

- Таких планів наразі немає. Ми пропонуємо через відкритий діалог з ІТК та вимірювачем забезпечити належну прозорість та незалежніть актуального вимірювання. Не бачимо нічого критичного, якщо телеканали, що не є засновниками ІТК отримають такий самий доступ до інформаційї про телевізійну панель, як і телеканали-засновники ІТК.

На рынке существуют ОТТ-системы телерейтингов BigDataRating, DeepMetrics и «Ланет», также киевскую панель в прошлом году запустила компания Kantar-TNS. Не думали с кем-то из них посотрудничать? 

- Мені особисо подобається ситуація, коли різні сервіси розвиваються і надають свої дані. Щобільше даних буде на ринку, тим краще для ринку в цілому.

- Ранее вы выступали против введения ограничений для работы с выборкой меньше 30 панелистов. Могли бы вы еще раз четко объяснить, почему такое ограничение – это плохо?  

- В ситуації, коли частина телеканалів має більший доступ до інформації про телевізійні вимірювання, обмежування інших телеканалів зменшенням функціональності MarkData (ПО) може призвести тільки до поглиблення недовіри на ринку.

- В ИТК обещали сместить запуск на 1 января. Как думаете, почему изменения не вступили в силу?

- Мені вони не повідомляли про свої плани змістити дату обмеження, наші переговори тривають. 

- Как будете мотивировать рекламодателей, рекламные агентства прислушаться к вам? На какую долю рекламного пирога претендуете? Есть ли смысл телеканалам из УТА продавать рекламу по GRP? Не проще ли перейти на поминутные, послотовые продажи? 

- Ми не плануємо змінювати систему продажів. Хоча маємо плани ініціювати також діалог про недискримінаційні, справедливі та прозорі правила на ринку реклами. Прозорі правила повинні забезпечити можливість всім телеканалам отримувати справедливу ціну та доходи з рекламного ринку. 

- Практически все члены ассоциации продают рекламу через сейлеры телегрупп. Не боитесь ли вы, что после первых громких заявлений УТА с вами разорвут контракты на продажу рекламы? 

- Ми розраховуємо на цивілізований та продуктивний діалог з усіма гравцями ринку. Не бачу сенсу сейлз-хаусам, через які продається реклама на наших каналах, розривати діючі договори. 

- Случайно не из-за этого вы никак не отреагировали на результаты аудита панели? У CESP был ряд замечаний, в частности по актуальному для вас вопросу ограничения анализа 30-ю кейсами. 

- Ми уважно вислухали презенатцію аудиторів, задали свої запитання. Це питання до експертного середовища та ринку.

- На рынке говорят, что Рудольф Кирнос основал некую систему, позволяющую передавать персонализированную рекламу в эфире телеканала каждому абоненту кабельного телевидения. Канал Кирноса в ассоциации: не планируете как-либо скоординироваться в этом направлении? 

- Нам поки що не презентували цю систему, тому ніяких можливостей по її застосуванню не обговорювалось. Якщо на ринку з’явиться і запрацює технологія персоналізованих продажів телевізійної реклами, це дасть можливість багатьом учасникам збільшити ефективність роботи та капіталізацію компаній.

- В списке целей создания УТА есть вопрос дистрибуции. С какими проблемами сталкиваетесь при развитии сети? Сколько телеканалов платят провайдерам за размещение в сети? Изменились ли цены за последние два года, когда телегруппы начали продавать провайдерам свои телеканалы – не «перебросили» ли провайдеры на членов ассоциации затраты, связаны с оплатой роялти телегруппам? 

- В асоціацію входять вісім телеканалів, ще три планують увійти найближчими місяцями. В кожного телеканала є своя стратегія співпраці з провайдерами. За останній період ми були свідками вже кількох конфліктів між провайдерами та медіагрупами. Це також впливає і на телеканали асоціації. Ми вважаємо, що всім учасникам ринку варто сідати за круглий стіл, відверто говорити про всі питання і знаходити правила, які дозволять розвиватися всім, а не лише найбільшим гравцям. Зрозумілі та справедливі правила дозволять розвиватись кожній групі на ринку: і телеканалам, і провайдерам, і операторам.

- Кто автор идеи создания ассоциации? Как удалось объединиться столь разным идеологически вещателям? 

- Ідея об’єднання телеканалів, що не входять у великі телевізійні групи зріла в різних головах вже давно. В процесі спілкування та обговорення ми усвідомили, що зможемо, об’єднавшись, дієво впливати на формування цивілізованих та справдливих правил. Всі учасники асоціації зацікавлені у цивілізованому розвитку телевізійного ринку. Це і є нашим секретом.

- Удастся ли вам избежать разногласий, учитывая негласные конфликты между членами УТА, в частности претензии к информационной политике и конкуренцию за первенство в новостной нише? 

- Одноголосність – ознака тоталітарних систем. На всіх зустрічах телеканалів дискутується щонайменше дві точки зору. Очевидно, так буде і надалі. Це – дуже добре. Ми прагнемо конкуренції, вважаємо її необхідною для розвитку ринку, жодних проблем з цього приводу я не бачу. 

- Какой смысл информационным телеканалам так активно бороться за рекламу, если цель их существования  политическое влияния на электоральные массы? Не проще ли членам ассоциации сконцентрировать в своем эфире телемагазины, как это сделал канал Хsport?

- Ринок телевізійної реклами України – це серйозні кошти, тому він важливиий для УТА. Ми плануємо працювати над встановленням справедливих правил на цьому ринку. Але кожен окремий телеканал сам визначає свої тактичні та стратегічні плани.

- Почему в ассоциацию не вошли общественные вещатели, каналы «24», ОТV, ZIK, «Малятко», MusicBox и «Киев», представители которых участвовали в рабочих группах? 

- Сподіваємось цього року побачити частину цих телеканалів в якості членів Української телевізійної асоціації. Перші три вже заявили про бажання вступити. «Перший», «24» і ОТV приєднаються до нас найближчими місяцями. У них виникли певні труднощі. Наприклад, «24» – це ПрАТ, їм потрібно зібрати акціонерів, щоб прийняти це рішення.  Стосовно членства варто запитувати беспосередньо телеканали. 

- Как правильно называть участников ассоциации? Почему вы против определения «нишевые телеканалы»?

- Визначення «нішеві телеканали» не відповідає дійсності. Якщо нішеві – це малі, то показники частини учасників асоціації зовсім немаленькі. Якщо нішевість – це наявність різножанрових програм, то в ефірі деяких телеканалі присутній різний за тематикою контент, що не відрізняє їх від загальнонаціональних. Тому пропоную для початку продискутувати це визначення, а тоді вже його застосовувати. Зараз це виглядає звичайною PR-маніпуляцією для поділу телеканалів на серйозні та нішеві. 

- Но все же говорить о равных показателях нельзя: доля телегрупп – на уровне 55-60%, других телеканалов – всего 5-8% (данные за прошлый год в среднем). Разница составляет почти 10 раз. Как будете заставлять телегруппы считаться с вами? 

- Ми ні з ким не воюємо. Рахуватися потрібно не з нами, а зі здоровим глуздом, який ми прагнемо внести на ринок. Частка телеканалів УТА складає від 7 до 10% в залежності від інформаційної картини дня та інших подій. 

- Каким телеканалам путь в ассоциацию открыт, каким – закрыт? Есть ли смысл телеканалам, не измеряющимся в панели Nielsen, вступать в ассоциацию? 

- Членом асоціації може стати кожний телеканал, який готовий докладати зусилля в напрямку розвитку ринку разом з колегами. Ставати чи ні учасником Української телевізійної асоціації, кожен телеканал повинен вирішувати самостійно.

- Изъявляла ли желание вступить в ассоциацию владелица «Макси ТВ» Виктория Семененко – одна из инициаторов создания подобного объединения в 2007-м? Как думаете, почему у них тогда ничего не вышло? 

- Ми не спілкувалися з Вікторією про це. В 2007 році телеканали намагались об’єднатись навколо нішевості, цього разу ми об’єднюємось навколо питань розвитку ринку та встановленню справедливих правил гри. Можливо, зараз мотивація сильніша. 

- В прошлом году провайдер «ВОЛЯ» призывал телеканалы, не входящие в телегруппы, создать собственную ассоциацию. Компания была готова участвовать как основатель собственной линейки киноканалов. Планирует ли компания войти в вашу ассоциацию сейчас? 

- Переговорів з «Волею» про це ми не вели і вони до нас не зверталися. Ми готові приймати в асоціацію телеканали, якщо «Воля» захоче своїми телеканалами заходити в асоціацю, ми це розглядатимемо. Чому ні?

- Каковы членские взносы в УТА? Как юридически оформлена ассоциация – это ОО или ООО?

- Членські внески в асоціацію більш ніж помірні, для дійсного члена вони складають 20 тис. грн в якості вступного внеску і 1 тис. грн – щоквартально. Асоціація юридично оформлена як неприбуткова асоціація.

- Поздравили ли вас главы ИТК Игорь Коваль и Сергей Семкин с созданием ассоциации? Как отреагировали телегруппы? 

- Багато друзів та знайомих привітали нас зі створенням асоціації. За моїм відчуттям, багато учасників ринку прагнуть справедливих, ринкових та недискримінаційних правил гри, щоб розвивати свій бізнес. Будемо сідати за стіл переговорів, спілкуватись, обговорювати і домовлятись. У мене немає інформацї про реакцію телегруп. Сподіваюсь, що вони доєднаються до діалогу і в співпраці ми знайдемо оптимальні рішення, які сприятимуть активному розвитку телевізійного ринку. В цьому зацікавленні всі учасники Української телевізійної асоціації.

Что ж, членам УТА предстоит серьезно потрудиться, ведь задекларировать объединение и выработать единую стратегию (а тем более следовать ей) - совсем не одно и то же. Впрочем, первый шаг сделан, и такое желание действовать сообща мне очень нравится. Судя по ответам Тыпусяка, холодной войны с УТА телегруппами, похоже, не будет. Неужели наш рынок наконец-то дорос до цивилизованных отношений? 

Фото - hromadskeradio.org

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...