]
Facebook LiveJournal Twitter

«Журналиста «Телепростору» цензурировали, а потом уволили...из-за «Украины»

15:46 21.09.2012 0

Бывший журналист сайта «Телепростiр» Павел Мандрык, специализирующийся на острых и резонансных интервью, был уволен из издания по соображениям цензуры. Неделю назад его интервью с руководством канала «Украина» были сняты с сайта, после чего журналисту дали понять, что эти материалы никогда не будут опубликованы. По крайней мере, именно это Павел рассказал в своем блоге на korrespondent.net.

По словам журналиста, интервью с исполнительным продюсером Григорием Тычиной и ведущим Андреем Данилевичем были сняты по требованию самого канала. «Поки на каналі «Україна» потирають руки від вдало зробленої роботи, мені не залишилось нічого іншого як оприлюднити їх тут, з надією на те, що хоч з блогу на «Кореспонденті» вони не щезнуть», - объясняет Мандрык.

«У підсумку, інтерв`ю Данілевича було опубліковано на сайті «ТелеПростір» у неділю, 9 вересня. У понеділок, 10 вересня, вийшло інтерв’ю Григорія Тичини. У середу, 12 вересня, згідно з редакційним планом, мало вийти інтерв’ю с гендиректором «Україны» Марини Миргородської, яке потребувало кілька доповнень по фактажу, а тому перебувало на узгодженні. Але у вівторок, 11 вересня, в другій половині дня інтерв’ю Данілевича та Тичини зникають з сайту. Редактор «ТелеПростору» зізнається, що цього вимагали люди з каналу «Україна», які до нього телефонували. Хто саме – не сказав. Якими аргументи надавили на редактора – я можу тільки здогадуватися, але замість того, щоб відстоювати позицію журналіста, редакції та свободи слова, редактор вирішив зняти матеріали з сайту. В той же час мене було залишено без доступу до сайту та корпоративної пошти. На другий день після зняття інтерв’ю, а саме 12 вересня, редактор мені сказав наступне: «Я ось тут подумав… Давай ми будемо припиняти нашу співпрацю». 

Конечно, привести полный текст всех трех интервью в одном блоге невозможно, но в опубликованной выжимке Павел обїясняет, почему на «Украине» так всполошились:

«Справа в тому, що Миргородська-Данілевич-Тичина образилися на... свої інтерв`ю. Ось телеведучому програми «Події тижня» Андрію Данілевичу не сподобалося своє інтерв`ю. Що цікаво, коли ми з ним порозмовляли, Андрія все влаштовувало. Данилевич, навіть, першим простягнув свою руку, аби зі мною попрощатися. Під час розмови ведучий «налажав» по повній програмі. Історію про те, як журналістка Тетяна Чорновіл прорвалась в Межигір`я до Януковича, Данілевич вважає нецікавою. А разом із цим і напад президентської охорони на шеф-редактора «Української правди» Олени Притули, який відбувся 3 вересня під час виступу Януковича на Світовому форумів видавців. Аргументи щодо відсутності цензури в програмі були ганебно-недолугими. А от що заслуговує увагу глядача каналу «Україна», на думку Данилевича, то це голий принц Гаррі. Андрій похвалився мені, що «Події тижня» були єдиною підсумковою програмою серед телеканалів, яка приділила увагу цій «важливій» темі. В програмі вийшов великий, розгорнутий, 6-хвилинний сюжет на цю тему. /.../ Щодо невиходу інтерв’ю Марини Миргородської. З інсайдерської інформації мені стало відомо, що Марина Миргородська дуже непокоїться через можливий вихід свого інтерв’ю. Річ у тому, що пані Марина під час розмови зі мною бовкнула не те, що треба і наговорила багато зайвого. Ясна річ своє інтерв`ю пані Миргородська не погодила, бо прекрасно розуміла, що переписане інтерв`ю ми не розмістимо. Крім того, була шокована інтерв’ю, яке дав Данілевич. Власне, вона і дала «відмашку», щоб ці інтерв’ю були зняті з "ТелеПростору" і зробити все таким чином, щоб вони ніде більше не випливли.

Що ж такого сказала Марина Миргородська в своєму інтерв’ю? Пані Марина дала чітко зрозуміти, що займатись виробництвом політичного ток-шоу за президентства Ющенка було великим задоволенням. Тому що це були «яскраві часи», «часи політичної наснаги, коли було багато тем». Досить смілива заява, як на директора каналу Ріната Ахмєтава. Чи не так? Також пані Миргородській без різниці, що на українському телебаченні працюють російські телеведучі. Аргумент про те, що наша країна все ж таки Україна – для пані Марини не аргумент. Ще одна цікава деталь, яку розповіла в інтерв’ю пані Марина стосувалася легітимності загальнонаціонального покриття каналу «Україна». Пані Миргородська ненароком сказала, що Віталій Шевченко з Нацради якось запевняв, що єдиний канал, який чесно отримав загальнонаціональне покриття – це канал «Україна». Ось так, легко та невимушено пані Миргородська «попалила» пана Шевченка./.../ Щодо інтерв’ю Григорія Тичини, то справа в тому, що пан Тичина надіявся, що все ним сказане я «схаваю» на ура. Але проблема в тому, що в інтерв’ю в мене є звичка апелювати розмовнику. Основна частина моєї розмови з Тичиною стосувалася виробництва власного контенту каналу. Всі аргументи, які наводив пан Тичина на захист того, чому серіали, які виробляє ТРК «Україна» повністю російські, були абсолютно невлучними, а інколи й дещо дивними. Хоча, по правді, мені сподобалось, як Тичина себе тримав. Однак я думав, що за стільки років роботи на телебаченні пан Григорій виробив заготовки на подібні запитання. Натомість, виявилось, що я глибоко помилявся. Власне, цим і цікаве його інтерв`ю. А небажання, аби це інтерв’ю вийшло, нагадує не що інше, як образу хлопчика з дитячої пісочниці, в якого відібрали лопатку з якою він грався.

Натомість, прес-служба каналу «Україна», аргументувала  свої відмови у виході інтерв’ю Данілевича, Тичини та Миргородської якимись небилицями. Мені тонко натякнули на мою заангажованість по відношенню до каналу, а разом з тим дали чітко зрозуміти, що ці інтерв’ю ні за яких обставин не вийдуть. Коли я сказав, що я знайду спосіб, як їх опублікувати, мені сказали "це ми ще побачимо". На 6-й день після моїх дзвінків, керівник прес-служби Сергій Товстенко взагалі перестав на них реагувати як з особистого телефону, так і з корпоративного.  

Що маємо в результаті? Мало того, що мої матеріали так і не виходять, мене ще й звільняють з роботи. І при цьому я маю мовчати? Не на того напали! Справа в тому, що на «ТелеПросторі» я працював фрілансером. Попередня наша домовленість про співпрацю вийшла 8 вересня, про подальшу співпрацю ми на той момент не встигли домовитись, а тому, скориставшись моментом, мене залишили без роботи».

С одной стороны, я понимаю редактора «Телепростору» - никто не хочет наживать проблем. Но с другой, прекрасно помню, что в рассылку издания, отправляемую в редакции других сайтов с предложением перепечатать, попадали именно интервью Мандрыка... И еще - очень жаль, что нежелательные с точки зрения интервьюируемых слова приводят в действие лишь один порыв - закрыть, запретить. Ведь, на самом деле, не было сказано ничего криминального - просто ясно видна разница в позициях журналиста и героев его интервью.

В финале своего гневного блога журналист обращает внимание руководства канала на то, что в эпоху интернета спрятать нежелательную информацию от читателя не удастся. Более того, попытки что-либо запретить, как правило, вызывают еще больший резонанс. Надеюсь, эта публикация не послужит для людей с «Украины» сигналом к действию. И еще - если что-либо, тут изложенное, требует корректировки, я готова опубликовать позицию "украинцев".

По материалам blogs.korrespondent.net

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...