]
Facebook LiveJournal Twitter

Найем: У Гужвы деньги Курченко и протекция Клименко

14:30 25.06.2014 0

Сегодня Мустафа Найем написал для «Украинской правды» статью под названием «Холдинг «Вести»: Сергей Курченко и миллионы наличных». Журналист последовал золотому правилу расследователей - «следите за деньгами» - и вскрыл интересовавшие всех финансовые схемы медиахолдинга Игоря Гужвы

Мустафа Найем, Игорь Гужва, Сергей Курченко, Александр Клименко, газета Вести

«В листопаді невідоме мале приватне підприємство «Ледіс» перерахувало на рахунки медіахолдінгу «Весті» та його директора Ігоря Гужви 96 млн 634 тис. гривень. Ця компанія зареєстрована у Сумській області і заснована невідомими фізичними особами. У подальшому усі кошти від «Ледіс» були частково перераховані на рахунки самого пана Гужви і використані у фінансово-господарській діяльності холдингу, а частково були зняті готівкою з рахунків «Вістей» довіреною особою Гужви – Євгеном Кононенком. Що цікаво, три з чотирьох поточних рахунків ТОВ «Вісті Мас-Медіа» і два з трьох особистих рахунків Ігоря Гужви на той момент були зареєстровані у російському «ВТБ Банк». Окрім того, директор холдингу використовував для цих операцій ще один свій власний рахунок у «Укрбізнесбанку» Олександра Януковича.

Втім, можливо, самі по собі ці операції могли і не привернути увагу правоохоронців. Якби не одна деталь – їх походження на рахунках самої «Ледіс». За даними слідства, ці 96,6 млн гривень надходили на рахунки «Ледіс» протягом восьми місяців (березень-листопад 2013 року) у вигляді зворотно-безвідсоткової фінансової допомоги від компанії «Торггазстрім ЛТД». Між тим, згідно з офіційними даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, компанія ТОВ «Торггазстрім ЛТД» є одним з засновників страхової компанії «Перлина страхування», яка входила в імперію Сергія Курченка і була активом у портфелі сумнозвісної компанії «Газ України-2009». Окрім сумнівного походження цих грошей, вони не потрапили у офіційну декларацію «Ледіс», уникнувши таким чином сплати 18 млн гривень податків», - пишет Найем. 

Мустафа Найем, Игорь Гужва, Сергей Курченко, Александр Клименко, газета Вести

«З грудня 2013 по квітень 2014 року на особистому рахунку директора медіахолдингу в «Укрбізнесбанку» були проведено принаймні три операції, які здалися правоохоронцям сумнівними. В якості оплати за цінні папери Ігор Гужва виплатив низці компаній наступні суми (у дужках - дати перерахунку): 

- 45,97 млн грн. компанії «Укргазтрейд» (12.12.2013)

- 76,57 млн грн. компанії «Новьюенерго» (12.03.2014)

- 94,99 млн грн. компанії «Альтера фінанс» (з 12.12.2013 по 12.03.2014)

І майже в ті самі дати на його рахунки були перераховані:

- 76,57 млн грн. від компанії «Укргазтрейд» (13.12.2013)

- 49,97 млн грн. від компанії «Новьюенерго» (12.12.2013)

- 59,26 млн грн.. від компанії «Альтера фінанс» (з 12.12.2013 по 12.03.2014)

Окрім того, за інші операції з цінними паперами Ігор Гужва отримав ще 92 млн гривень від компанії «Альтера Ессет Менеджмент». І найголовніше. В той самий період з того самого рахунку Ігоря Гужви його довіреною особою готівкою (!) було знято 54,06 млн грн. У довідці, яка була надана Держфінмоніторінгу зазначалося, що фінансові операції на рахунках Гужви та ТОВ «Вісті Мас-Медіа» мають «заплутаний або незвичний характер» та «не мають очевидного економічного сенсу та законної мети». Таким чином, вважають у Міндоходів, дані операції підпадають під визначення закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Выложив всю подноготную перед Гужвой, Мустафа убедил его дать комментарий. Правда, особой смысловой нагрузки ответы «медиамагната» не содержат - Игорь либо отрицал утверждения журналиста, либо оправдывался, либо явно уходил от ответа. Зато рассказал, что знаком с братьями Клименко:

- С Александром и его братом Антоном я знаком уже лет 15. Когда я начинал бизнес в прошлом году, и он в то время был министром доходов и сборов, я консультировался с ним по ряду проблемных вопросов. Он дал совет как их решить. Этим, собственно, наши отношения и ограничивались. А когда после революции его обвинили в финансировании терроризма, он мне позвонил и сказал, что готов лично прокомментировать эту ситуацию. Это был эксклюзив, поэтому я передал телефон редакции радио, они его набрали и он прокомментировал в прямом эфире, - ответил Гужва, отрицая при этом личное знакомство с Курченко.  

Вместо послесловия Мустафа написал, что, по словам его источников - известных московских медиаменеджеров, Курченко все-таки имеет непосредственное отношение к холдингу «Вести». И добавил:

«Очевидним було й те, що новий потужний медіахолдинг неможливо було створити без протекції зверху і домовленостей з державними органами влади.

Єдиним високопоставленим чиновником, з яким пан Гужва теоретично міг би мати прямий зв'язок – був Міністр доходів та зборів Олександр Клименко. За інформацією «Української правди», Ігор Гужва вже більше 15 років був знайомий з братом колишнього міністра – Антоном Клименком. Виявилось, що під час президентських виборів 1999 року Антон Клименко очолював передвиборчий штаб Олександра Мороза в Донецькій області, а Ігор Гужва на той момент керував випуском партійного видання для Соціалістичної партії України. 

Отже, принаймні в Міндоходів Ігор Гужва міг поручитись у підтримці свого нового медійного дітища. Іронія долі в тому, що після втечі Януковича саме це міністерство почало розслідування діяльності холдингу «Весті».

По материалам pravda.com.ua

Фото - Кирилл Авраменко, zn.uafraza.ua

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...