]
Facebook LiveJournal Twitter

Раскол в Нацсовете? Герасимьюк и Черныш удивлены позицией пропрезидентской части регулятора по цифровым лицензиатам

15:04 19.06.2018 0

Кажется, в Нацсовете по вопросам телевидения и радиовещания назревает скандал. Член регулятора Олег Черныш готов бойкотировать заседание регулятора в ближайший четверг, поскольку в повестку дня не включен вопрос продления цифровых лицензий. Оказывается, чиновник предлагал исключить из повестки вопросы назначения проверок и результатов внеплановых проверок цифровых лицензиатов, что поддержала Ольга Герасимьюк, но не поддержали другие члены ведомства.   

«Вчора о 14:15 шість членів Нацради зібралися [для наради] в кабінеті голови на моє прохання, - рассказал мне Олег Николаевич– Я запропонував колегам, щоб зняти напругу навколо Нацради (а це і вимкнення аналогу, і продовження ліцензій в мережі «Зеонбуду», і питання призначення та розгляду результатів перевірок), перенести питання призначення перевірок і розгляд результатів перевірок на 27 червня і розглянути ці питання після продовження ліцензій. Колеги не підтримали мою пропозицію, і я змушений був повідомити їх про свою відсутність на засіданні 21 червня. Під час вчорашньої, майже двогодинної бесіди з колегами у мене склалося враження, що побоювання деяких керівників каналів стосовно не продовження терміну дії ліцензії небезпідставні. Сьогодні я написав заяву про відпустку за свій рахунок на 4 дні, починаючи з 20 червня».   

При этом замглавы Нацсовета Ульяна Фещук вчера во второй половине дня (то есть после описанного Чернышом совещания) сообщила мне, что совещания по поводу изменения повестки дня не было, и ей неизвестна позиция Черныша, озвученная в «ТСН-тиждень». В повестке дня 21 июня – в частности, результаты проверок телеканалов «Интер» и «1+1» за трансляцию советских фильмов с «черносписочниками». «Интеру» и Плюсам светят предупреждения, получение которых перед продлением лицензии нежелательно. Также регулятор планировал назначить внеплановые проверки телеканалам «1+1» и СТБ (по какому вопросу, не указано).

Ольга Герасимьюк разъясняет подробнее, что происходило на вчерашнем совещании членов Нацсовета: «Відлітаючи в понеділок зранку, я запропонувала компроміс, який цілком прийнятний: вилучити з порядку денного всі спірні питання – позапланових перевірок та ймовірних накладень попереджень – і перенести ще на одне засідання, де розглянути їх вже після питань продовження ліцензій й за повного складу членів. Це дасть можливість продемонструвати, що санкції не підтасовуються для позбавлення каналів ліцензій – адже саме це й є предметом тривог на ринку. 21 червня пропонувала розглянути той накопичений масив регулярних і нагальних питань, про який весь час говорять колеги в коментарях. Це підтримав і висловив на вчорашній нараді Олег Черниш. Така нарада була. І цю пропозицію було категорично відхилено, як мені повідомили. Змінити порядок денний і «завізувати» питання по цифровим ліцензіям – це не проблема. Всі цифрові мовники знаходяться в Києві – доставити запрошення на засідання, насправді, також не було б проблемою. Мені прикро, що це – конфлікт. Але я наполягатиму саме на такому порядку розгляду питань. Моя мета – європейське регулювання, а не розгадування ребусів». Отмечу, что чиновница смогла найти время для комментария, будучи в заграничной командировке.

По мнению пани Ольги, другим членам Нацсовета было выгодно, чтобы повестку заседания 21 июня подписывала именно она: «Я підписала порядок денний, бо піддалася аргументам. Само по собі довірити колегам не є професійним недоліком. Це нормально, по-людськи. Зараз, коли акцентується саме на факті підписання мною порядку денного, я тим більше впевнююся, що була права, коли пропонувала ще для минулого розгляду, коли захворів Юрій Анатолійович, винести на 21 червня спершу питання продовження ліцензій, а далі розглянути весь масив питань, що накопичилися. Це колеги тоді відхилили. Я пропонувала також відмінити моє відрядження (й відміняла), щоби розглянути питання ліцензій, і завершити розмови, домисли і підозри. Однак колеги переконали, що відрядження пропускати не треба, що різні дискусійні питання вони розглянуть без мене злагоджено, й канали ніхто не буде «підвішувати» загрозами санкцій, на які у всіх членів є різні точки зору. Я засумнівалася потім – і звернулася до колег із цим, поставивши вимогу поміняти порядок денний. Маю таке право. Я не хочу тримати ринок у напрузі й змушувати висувати тривожні для медіа припущення», - резюмировала замглавы регулятора.

Напомню, последнее заседание Нацсовет провел месяц назад, 17 мая. Предыдущие четыре заседания регулятор не мог собрать кворум, без которого все принятые решения считаются недействительными. 

Как известно, по четыре члена Нацсовета назначает президент и парламент. По президентской квоте назначены Юрий Артеменко, Ульяна Фещук, Валентин Коваль и Сергей Костинский; парламентская квота заполнена только тремя членами – Ольгой Герасимьюк, Олегом Чернышом и Александром Ильяшенко.     

Фото - Иванна Зубович

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...