]
Facebook LiveJournal Twitter

Полтавскую газету закрыли за статью, которой не было

10:00 29.10.2012 0

Выборы - как пожар, под который можно списать что угодно. Например, судебным решением закрыть вашу газету из-за статьи, которая никогда в ней не публиковалась. Что на днях и произошло с нашими полтавскими коллегами. Мне пришло письмо от главного редактора газеты «Події та коментарі» следующего содержания:

«Випадково дізналися, що Печерський районний суд м.Києва заборонив протягом року видавати та розповсюджувати нашу газету «Події та коментарі» (м.Лохвиця Полтавської області). Безпрецендентність цього рішення навіть не в тому, що нам не повідомили про судове засідання, а те, що стаття, про яку йдеться в судовому рішенні, була надрукована в іншій газеті, до якої «Події та коментарі» не мають ніякого відношення.

Про судову ухвалу ми дізналися від працівників видавництва, де ми друкуємося. Копію ухвали суду ми й досі не отримали, не говорячи вже про відсутність запрошення на саме судове засідання, що відбулося 23 жовтня.

Громадянка Бесєдіна Тетяна Миколаївна подала на нашу газету в суд про захист честі, гідності та ділової репутації, бо нібито ми надрукували про неї образливу статтю. Печерський районний суд м.Києва повністю задовольнив її вимоги і призупинив на рік вихід газети «Події та коментарі».

Абсурдність ситуації в тому, що стаття про Бесєдіну ніколи не друкувалася в газеті «Події та коментарі», у виданні жодного разу не згадувалося її ім’я.

Стаття про неї дійсно вийшла друком, але в іншій газеті – передвиборчому інформаційному бюлетені кандидата в народні депутати від партії «УДАР» по 151-му виборчому округу Тараса Кутового.

Я просто шокований, наскільки корумпована в Україні судова система – без відома відповідача ухвалюють заборону виходу газети лише через те, що стаття була надрукована в іншому виданні!

Олександр ЛУЦЕНКО,

головний редактор газети «Події та коментарі»

Абсурдность ситуации заставила меня набрать номер Александра Луценко. Вот, что удалось от него узнать:

«Справа в тому, що журналісти, які роблять газету, паралельно пишуть для бюлетеня кандидата в депутати. У газеті жодного разу Бесєдіну не згадували. Вона - довірена особа кандидатки Людмили Овчаренко по цьому ж, 151-му, округу. Тобто конкуренти Кутового. Розумію, що журналісти в цьому випадку замішані в політичних іграх, але ж до чого тут газета, котра жодного разу не надрукувала жодної плітичної агітації (бо газета молода, по закону не має права), а тим паче ніколи не згадувала Беседіну», - рассказал Луценко.

Также Александр сообщил, что действительно в бюллетене кандидата в депутаты Кутового была напечатана статья журналистки газеты «Події та коментарі» Елены Задорожной о Татьяне Бесединой. Вместе с другими корреспондентами издания Елена работала над агитационным бюллетенем Тараса Кутового. Я позвонила ей, чтобы уточнить, что же так могло задеть истицу Татьяну Беседину. 

«Справа в тому, що Тетяна Бесєдіна є довіреною особою кандидатки в депутати та однієї з лідерів об’єднання «Моя Полтавщина» Людмили Овчаренко по 151 округу, - пояснила Задорожная. - Команда від цього громадського об’єднання разом з Тетяною Бесєдіною стали їздити на зустрічі свого опонента Тараса Кутового з виборцями. Навіщо вони це робили, ми не знаємо. Там нічого такого не відбувалось, з чого вони б могли зробити провокацію. Одна з таких зустрічей відбулася в селі Риги Лохвицького району під відкритим небом. Там Тетяна Бесєдіна почала все знімати на камеру, а потім голосно спілкуватися з представниками Кутового. Якісь жінки, що були на зустрічі серед виборців, зробили їй зауваження. Сказали: «Чому ви кричите? Дайте послухати кандидата». Бесєдіна одразу викликала міліцію, яка приїхала менше, ніж за 10 хвилин. Заяву, яку вона написала, ми не бачили, але потім дізнались, що вона ніби скаржилась, що їй заважали спілкуватись з кандидатом Кутовим та слухати його виступ. Цікаво те, що все відбувалось просто неба, і заборонити комусь слухати виступ було просто нереально. Коли приїхала міліція, заяву також написав і представник Тараса Кутового, під якою підписалось близько 30 осіб. Про це все я написала статтю, але вона вийшла в бюлетені Тараса Кутового, який жодного стосунку не має до газети «Події та коментарі». Бюлетень і газета – два різні друкованих засоби, і один до одного ніяк не відносяться. При цьому постанови суду про заборону видавати газету я не бачила. Жодної претензії від Бесєдіної не отримав ні автор статті, ні редактор газети».

Поговорив с ответчиками, которых даже не пригласили в суд, я так и не поняла, причем тут «Події та коментарі». И пошла за правдой прямо к истице, набрала номер Татьяны Бесединой. Увы, общаться она не захотела: «Пока что без комментариев. Позвоните через неделю».

Что должно случиться через неделю, если суд уже вынес решение, и работа редакции газеты приостановлена?.. А пока возмущенные ответчики советуются с юристами, и решают, как действовать дальше. Нам же пока ясно, что ничего не ясно. Но вот фото, подтверждающие, что бюллетень Кутового и газета «Події та коментарі» - два разных печатных издания.

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

Первая полоса газеты "Події та коментарі"

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

Агитационный бюллетень Тараса Кутового. Злосчастная статья на первой полосе

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

И ее окончание на стр. 7

Події та коментарі, Александр Луценко, Елена Задорожная, Татьяна Беседина, Людмила Овчаренко, Тарас Кутовой, УДАР

Из этих снимков следует, что газету и бюллетень действительно делала одна команда журналистов. Но также совершенно ясно, что эти два печатных информационных издания друг от друга не зависят. Ну, а работать в нескольких местах сразу законом не запрещено. Так на чем же основываются претензии именно к газете "Події та коментарі"?

Примечательно, что незадолго до этого происшествия Александра Луценко и его семью третировали самыми разными способами. Сначала на электронные адреса редакции десятками присылали компьютерные вирусы, затем и вовсе стали угрожать по телефону супруге Александра. Неизвестный мужчина позвонил ей на мобильный, назвал ее полное имя, домашний адрес семьи Луценко и пообещал «прирезать». Это все происходило в то время, когда журналисты газеты вели расследование, связанное с появлением фотографий и клеветнической информацией ОБ одном из кандидатов от партии «УДАР», пишет УНИАН.

Искренне желаю коллегам благополучной развязки этой неприятной ситуации. 

Фото - газета "Події та коментарі"

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...