]
Facebook LiveJournal Twitter

Голодающие под Украинским домом: «Будемо стояти до потєрі пульса». ФОТО

12:13 18.07.2012 46

Продолжается голодовка протестующих против принятия закона № 9073 "Об основах государственной языковой политики". Этот законопроект набрал на голосовании в Верховной Раде 248 голосов, но так и не был подписан спикером Литвиным, который вскоре написал заявление об отставке. Теперь судьба принятия или непринятия закона будет решаться на внеочередной сессии ВР 31 июля. Мнения народа разделились. Одни не понимают, чем может угрожать закон украинскому языку, другие категорически против его легитимизации. Я решила пойти непосредственно к голодающим и понять, что к чему. Ведь язык - главный инструмент  медийщика - не могу я оставаться в стороне. 

Под Украинским домом на одной воде все еще держатся 12 человек. Десяток их соратников не выдержали пытки солнцем и голодом и после срочной госпитализации восстанавливают истощенные организмы. Тем не менее, атмосфера в лагере довольно позитивная: все организованно, чисто, даже свою библиотеку собрали. Прохожие подходят, интересуются состоянием здоровья протестующих, спрашивают, чем могут помочь, зеваки просто фотографируют. Активисты протеста собирают подписи против принятия закона. Другие участники уже настолько обессилены голодом, что просто молча сидят под зонтами.

Протестующие рассказали, как не допустить принятия закона, и объяснили, чем конкретно он грозит государственному украинскому языку. Рассказали мне и о дежурящей рядом милиции, скорой помощи и теплых одеялах.

Веремиенко Олег, 31 год, Киев, юрист:

- Голодую вже 9-у добу, тому розкажу коротко. Зараз відбувається узурпація влади. І мовне питання - ключове. Вчора в Чикаго українці виступили з лозунгами «Янукович, не займай українську мову!». В Кембріджі вийшли всі українські студенти. В Чехії в Празі, в Аргентині, в Словаччині та інших країнах підтримали. Всі розуміють, що те, що відбувається, це нонсенс. Я навчався в університеті в Італії, і не можу уявити, щоб там ввели другу державну французьку, і за це ще й проголосував чинний парламент. Або навпаки – щоб у Франції ввели другу державну італійську. Італійці вже давно вигнали цих наполеонівців, і Італія тому й потужна держава, тому що там єдина нація, мова і територія.

Але ж цей закон і не передбачає російську як другу національну.

- В «Кореспонденті» була прекрасна стаття про те, що буде відбуватися з країною через 10 років. Ніхто абсолютно не буде розмовляти українською мовою, тому що вже зараз майже всі книжки, газети, журнали виходять російською мовою. На сьогодні українською виходять «Газета по-українськи» і «Україна молода». В Києві більше українською мовою газет не купити. А це ж столиця!

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Одно из немногих украиноязычных изданий

Як змінити дану ситуацію?

- Це має не від бізнесу виходити, а від українських громадян, від держави. Але ті, хто представляє українців в парламенті, давно себе дискредитували. Влада в парламенті є нелегітимною, тому ми тут зібрались власне. Поки що ми вимагаємо скасування лише цього закону. Ми будемо тут стояти до «потєрі пульса». А взагалі є щонайменше три способи скасувати цей закон. Це дострокова сесія Верховної ради, публічна заява голови або виконуючого обов’язки голови Верховної ради про те, що він не буде підписувати, публічна заява Януковича про те, що він категорично не буде підписувати, і звернення певних суб’єктів до Конституційного суду для того, щоб було прийняте рішення про те, що цей закон є неконституційним.

Чи вірите, що голодуванням ви зможете вплинути на те, щоб закон було скасовано?

- Якщо б ми в це не вірили, ми б сюди не виходили.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Олег Веремиенко верит

Я чула, що «швидкі» допомоги, як державні, так і приватні, не приїжджають, або відмовляються надавати допомогу.

- Ні, вони тут стоять постійно. Але в нас інша проблема. Міліція через різних підставних водіїв перекрила дорогу, і заважає проїзду швидкої. У нас тут є троє людей, які голодують вже 9-й-10-й день. І їм будь-якого моменту може стати погано. Я де-факто є медичним координатором. Тобто я забезпечував проїзд швидкої до місця, де лежить людина, бо вона вже не могла сама дійти. По закону 15 метрів до пішохідного переходу не можна паркувати машину. Стоять два офіцера ДАЇ. Вони нічого не роблять. Не складають протокол, не реагують на наші зауваження, ігнорують зауваження журналістів. А швидка ж стоїть зовсім близько - біля Уніану. І звідти, щоб доїхати, витрачається аж 15 хвилин. За цей час ддівчинці могло стати дуже погано!

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Разговор с милицией

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Языковой закон, Украинский дом, голодовка 

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Импровизированная библиотека

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Голодающий и зевака - угадайте, где кто

Довольно бодрым на 5-й день своей голодовки выглядел бывший директор компьютерной компании, 54-летний Сергей Жигинас из Чернигова:

- Почуваю себе добре, бо вмію це робити. Раніше трохи йогою займався, і іноді голодував. Дійсно мені трошки легше, ніж іншим. Бо вчора, наприклад швидка забрала 21-річного хлопця Сергія, якому на 5-й день вже стало зле. Трохи старші люди навіть не так погано переносять голодування, а от за молодь страшно.

Чому ви вирішили підтримати протест?

- Мені наснився сон. Підходжу до свого дому, підскакує величезний собака, я встигаю забігти за скляні двері і бачу через них, що ззовні лишилась маленька дівчинка. Вискакую, щоб її врятувати від пса, але не встигаю, і вона помирає. Вранці прокинувся, пішов на роботу, написав заяву про звільнення, і приїхав сюди. Бо подумав, якщо з цими голодуючими дітьми щось трапиться, а я сиджу тут ситий вдома, то мені буде ніяково, мабуть решту життя.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Сергею приснился страшный сон, и он отправился в Киев

Скільки на даний момент голодуючих?

- На сьогодні – 12. Решта – госпіталізовані.

Яким чином на вашу думку, чим цей законопроект загрожує українській мові?

- Наразі багато людей вивчають українську мову, щоб знати свою державну. Частина з них користується нею в побуті, частина так і не стає україномовними. Але всі люди в результаті мову знають. Так само, як її знаю я. Я взагалі російськомовний, але не розумію, чому раптом мені було б так важко вивчити українську на тому рівні, щоб могти написати заяву, чи заповнити документи. Утиску в цьому для себе ніякого не бачу. Якщо цей закон буде прийнято, то у людей взагалі зникне потреба у вивченні державної мови. Цей закон дуже мене обурив, тому що він роз’єднав країну по мовному принципу. Тому що насправді мова для людини стоїть на 31 місці. Так і для мене. Якщо до мене звертаються російською, я спілкуюсь російською. Якщо українською – то українською. Ніяких питань тут не виникає. Розділення народу – це найстрашніше, тому що роз’єднані люди нічого не можуть вдіяти. Тому, щоб чогось досягти, ми маємо об’єднатися.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

В единении - сила

Тобто, ви людина російськомовна, але все одно приїхали підтримати протест.

- Так. Вчора, наприклад, я підходив до учасників мітингу «за прийняття закону». Розповів, чого я приїхав, розказав, що сам є російськомовним. До речі їх представник теж говорив українською, ми нею спілкувались. Потів його відвели в сторону з претензією «почему ты говоришь по-украински?». Але ми прекрасно порозумілись, розсталися друзями. Тобто між нами немає насправді ніякої різниці. Це все штучно створене. Ці всі закони тільки сприяють тому, щоб ця влада подовжувалась. Вона сама себе репродукує, і грабує нас, громадян. Кожен рік ми втрачаємо 500 млрд. доларів.

Ви тут будете до останнього?

- Я б казав, що я пішов би до кінця. Навіть не до лікарні, а до смерті, поки щось не буде зроблено. Але ми тут всі разом приймаємо рішення. Все організовано.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Пожелав удачи Сергею, я решила поговорить с членами оргкомитета лагеря. Хотелось выяснить, как они справляются с бытовыми проблемами, и что им необходимо для поддержания здоровья. Об этом мне рассказал студент КПИ, 21-летний Роман Лапуда из Трусковца, раздававший листовки и через мегафон привлекавший прохожих подписаться против принятия закона. Шел уже 6-й день его голодовки.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Наглядная агитация протестующих

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Роман объясняет журналистам и просто прохожим, почему голосование за закон было незаконным

- Всі голодувальники входять в оргкомітет. Також там є люди, які не голодують, але підтримують.

Якої практичної допомоги потребують голодуючі?

- Потребують багато негазованої чистої води у закритих пляшках. Без ніяких добавок, адже, якщо в організм зараз потраплять будь-які добавки, це дуже погано вплине на стан здоров’я голодуючої людини. Ковдри, спальники, адже в останні дні стало холодніше, і вночі багато хто мерзне. Інші учасники табору, які не голодують, але постійно знаходяться тут, допомагають і підтримують протест, потребують в основному харчів, які не псуються. Приємно, що багато людей з різних областей приїжджають, привозять домашню випічку, хліби, пиріжки, варені борщі, гречку, якщо не з далека їдуть. Підтримка є і це не може не дивувати, дуже приємно.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Вода только и спасает

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Кухня неголодающей части лагеря

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Спать под открытым небом становится уже холодно

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Но протестующие не падают духом

Розкажіть, чим цей законопроект загрожує українській мові?

- Якби наше суспільство не було пострадянським, якби ми всі були свідомими людьми, для нас цей закон не ніс би ніяких загроз. Але в нашій країні фактично це є закон на право про незнання української мови. Тобто людина, яка не бажає знати державну, вона, керуючись цим законом, має право її не вивчати. Цікава річ в тому, що навіть до голосування цього законопроекту, всі прописані в ньому пункти щодо російської мови, і так в реальності здійснювались. Тобто цей законопроект тільки розколов суспільство і роздув проблему, яка існувала ще с 1991 року з Декларації про прийняття суверенітету України. Ця проблема була ще з часів Радянського Союзу. І тут її беруть і навмисне розпалюють, щоб вигнати опозицію на майдан і спокійно собі розтринькати скажені гроші. До речі, я впевнений, що цей законопроект втілювати в життя не будуть, адже для його реалізації потрібно близько 15 млрд гривень. Порахуйте тільки. Створити школи для всіх меншин, які насправді існують, не тільки для російської. Це доволі серйозно торкнеться Закарпаття, Криму. Насправді їх права там абсолютно не забезпечені. У нас добре обстоюються тільки права російськомовного населення. Все буде так, як і було в цьому плані. Але знову цю проблему підняли, і знову перед виборами. Це очевидно.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Кому-то поголодать даже полезно

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Иностранцы фотографируются с голодающими

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

А соотечественники просвещаются

Які настрої в таборі? Плануєте стояти до останнього?

- Так. Але ми підбадьорюємо один одного, що не до останнього, а до перемоги. Комітет захисту мови їздить по регіонах, сюди приходять люди. Ясно, що не всі можуть лишитись через якісь сімейні, побутові питання, це можна зрозуміти. Але це є плацдарм моральної планки суспільства, яка має підійматись. І багато людей це підтримують.

Затем Роман показал мне список участников голодовки, в котором указаны имена, регионы, откуда они приехали, их возраст и количество дней, проведенных в лагере. Больше я не стала его мучить расспросами – молодой человек явно нуждался в отдыхе.

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Список голодающих. Желтым выделены имена тех, кого госпитализировали

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Лагерь голодающих

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

"Наружная реклама" протестующих

Языковой закон, Украинский дом, голодовка

Захистимо рідну хату, не дамо жукам гуляти!

Очень надеюсь, что милиция не будет преграждать дорогу в лагерь каретам скорой помощи, участники акции вернутся по домам живыми-здоровыми, а судьба злополучного закона, против которого они протестуют, решится там, где и должна - в поле закона. Ну а всем без исключения господам законодателям желаю хоть один день побыть на месте голодающих - и организм очистится, и мозг просветлеет. 

Фото Яны Новоселовой

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...