]
Facebook LiveJournal Twitter

Программа «Грошi» фальсифицирует расследования?

15:10 14.03.2013 8

Руководитель пресс-службы канала ТВi Лана Самохвалова утверждает на своей Facebook-страничке, что сотрудники канала «1+1» (программа «Грошi») сфальсифицировали журналистское расследование, обвинив невиновного человека в должностном преступлении.

«Кілька днів тому мені подзвонили друзі-музейники, з тих кого я знаю вже майже двадцять років, кого вважаю чесними фахівцями й добрим друзями, - пишет Лана. - Вони сказали таке: 

- Лано, на 1+1 вийшов сюжет про директора Переяслав- Хмельницького заповідника . Павла Довгошию. Журналісти брешуть, що він продає картини. Все брешуть, повна підтасовка сюжету. Він – порядна людина, живе в панельному будинку, ніколи нічого не крав. Ми просимо тебе з ним зустрітися і просто розповісти, де йому провести прес-конференцію. 

Ви знаєте, скільки речей ми робимо для своїх друзів тільки тому, що ми їм довіряємо.

Я таки зустрілася із Павлом Довгошиєю. Дивиться в очі, у нього прямий погляд. Телефон за триста гривень, таких вже не роблять. Розповідає про те, що директор він лише три роки. Почав робити облік фондів заповіднику, тоді йому підпалили машину та почали підкладати під двері вінки такі, які приносять на похорон.

- Мені за три роки мого директорства були десятки пропозицій щось продати, я всіх прохачів відправляв. А тут меня дзвонять з моїх музеїв співробітники (заповідник Переяслав включає кілька музеїв) та кажуть, що до нас хожить жіночка, просить продати експонати. Тут якось в неділю приходить до мене відвідувачка. Каже, мовляв, хочу купити експонат, 50 тисяч доларiв вам стане? Я її попросив вийти, прийти через 15 хвилин, а сам дзвоню в прокуратуру. (Ніби попереджаючи моє запитання каже). Якби суд запросив ці телефони у мобільного оператора, то він би підтвердив, що якраз в цей час я говорив зі співробітником прокуратури. Я попросив його приїхати. А він каже: ця справа – компетенція МВС. Ми можемо приїхати, але ми не маємо підстав її затримувати. Я веду ці розмови, до мене приїжджає таки цей співробітник прокуратури, ми говоримо кілька слів, нарешті, потім до мене приходить ця жінка. Ми домовляємося із нею про наступну зустріч.

На наступну зустріч вона не приїжджає, проте в ефірі каналу 1+1 з'являється запис без звуку. Просто мій кабінет, я – нічого не говорю. Й титри, понависмикувані з розмови. Я подаю в суд, починаю вимагати, щоб було оприлюднено повний запис, міністр культури обіцяє розібратися. Колектив встає на мій захист. Втім мені натякають, що я маю писати заяву. 
Колектив музею у повному складі двічі відвідував міністра з проханням не відстороняти Довгошию, втім судячи з усього міністр не дуже пройнявся. 

Я пишу про це з однієї причини. Телеканал може багато. Навіть може запроваджувати такий жанр як розслідування на замовлення. А якщо міністр з новеньких чиновників хоче заробити, та йому слина капає від думки, що він може наколядувати нове призначення, це ж яка синергія канал плюс чиновник! Подейкують, що на це місце директора в Переяславі мітить колишній директор одного із заповідників, яка розвела цей заповідник на восьмизначну суму, а тепер хоче продовжити свято життя на периферії. І тут ніби справа каналу Плюсів - маленька. Підставити Довгошию. Одним словом, коли новий міністр Новохатько заявить про боротьбу із корупцією у окремому заповіднику та звільнить Довгошию, не погребуйте записати самого Довгошию. Якщо звичайно, сюжет про це звільнення вам не замовили...»

Прочитав все это, я позвонила Лане (к тому времени с момента написания поста прошло 15 часов). И оказалось, что Плюсы на материал Самохваловой отреагировали весьма оригинально: передали Лане через журналистов, чтобы сняла пост с Facebook-странички. В противном случае пообещали «мочить» программу ТВi «Знак оклику».

Аналогичный пост в своем блоге на сайте gazeta.ua Самохвалова сняла: «Понимаете, я – человек в должности, представляю канал и чувствую перед ним ответственность. А gazeta.ua, все-таки, издание общенациональное», - объяснила Лана. А вот убрать пост из соцсети не смогла: «Мой идеал – Анна Политковская. Вот она бы промолчала, если бы узнала, что честного человека подставили?»

Самохвалова обещает публично извиниться, если «1+1» докажет, что директор музея – вор. Но, чтобы это доказать, нужно предоставить полную версию видео (того, которое «Грошi» показали без звука с собственными титрами), чего канал почему-то не делает.

Этого же, кстати, от канала требуют и адвокаты Павла Довгошеи, но пока что не могут ничего добиться. Кроме того, сотрудники музея написали открытое письмо министру культуры с просьбой разобраться в инциденте. Ознакомиться с ним можно здесь

Напоследок, вот вам фрагмент программы «Грошi» от 4 марта 2013 года, в котором показаны «переговоры» с директором музея. Выводы делайте сами.

Фото - smi.liga.net

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...