]
Facebook LiveJournal Twitter

Порошенко просят помочь Олегу Сенцову

15:40 20.06.2014 0

Судьба многострадального Олега Сенцова по-прежнему под угрозой: режиссер все еще находится в застенках ФСБ, а новости, изредка поступающие от его адвоката Дмитрия Динзе, отнюдь не радуют. Пока московские следователи придумывают, что бы еще такого вменить украинцу, здешние его коллеги бьют в набат и просят помощи отовсюду, где ее только можно получить. Поскольку наша страна не так давно обрела нового главу государства, кинематографисты написали ему открытое письмо с просьбой посодействовать в освобождении Сенцова. Предлагаю ознакомиться с его полным текстом:

Порошенку П.О.

Президенту України

Вельмишановний Пане Президенте!

Вітаємо Вас як Президента нашої країни і щиро зичимо  успішного виконання високих і непростих обов'язків очільника держави. Розуміємо, скільки невідкладних та важких завдань нині постає перед Вами.

Українська кіноспільнота звертається до Вас із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону громадянина України кінорежисера Олега Сенцова.

Кримчанин Олег Сенцов дебютував повнометражним фільмом «Гамер» (2011), створеним у Криму та підтриманим на фінальній стадії виробництва Державним агентством України з питань кінематографа. Стрічка була учасником поважних європейських кінофорумів у Роттердамі та Вісбадені, отримала низку престижних нагород, зокрема, Приз світової організації кінокритиків на Одеському міжнародному кінофестивалі й приз Ґільдії кінокритиків та кінознавців Росії на фестивалі дебютів у Ханти-Мансійську. Олег готувався знімати свій наступний фільм «Носоріг», проект якого отримав підтримку кількох європейських фондів та фінансування від Української держави.

На початку грудня 2013 року Сенцов відклав фільмування картини через громадянсько-політичну кризу в Україні, до розв’язання якої вважав за свій патріотичний обов’язок безпосередньо долучитися.

Олег був «простим солдатом революції» на київському Майдані, затим допомагав українським військовим, що опинилися в скруті через російську анексію Криму.

11 травня російська ФСБ у Сімферополі затримала Олега Сенцова і ще трьох українських громадян з абсурдним звинуваченням у нібито підготуванні терористичного акту. Фактично, він був викрадений з Криму російськими спецслужбами й етапований до слідчого ізолятора, московської в’язниці Лєфортово. ФСБ звинуватила Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту під час якого мали бути підірвані пам’ятник Лєніну в Сімферополі й меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій. (Зауважимо, що жодних терактів не відбулося). Сенцову загрожує неправедне й показове судилище та тюремне ув’язнення до 20 років, що, вочевидь, має виконати роль застрашування для сотень тисяч українських патріотів у Криму.

Європейська кіноакадемія, Національна спілка кінематографістів України, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти увесь цей час активно виступають на захист Олега.

Олег Сенцов не визнає себе винним. Московський захисник Сенцова адвокат Дмітрій Дінзе подав скаргу до Слідчого комітету Росії, в якій вказав, що затриманий у Криму режисер в управлінні ФСБ в Сімферополі піддався тортурам – побиттю і погрозам.

Олег Сенцов є однією з тих людей честі, які словом і ділом відстоюють власну позицію, одним із тих, хто живе, керуючись принципами свободи слова й свободи думки. Ваша передвиборча кампанія пройшла під гаслом «Жити по-новому», але нове життя не може розпочатися, допоки люди, які його мужньо й до самозреченості відстоювали, безневинно страждають.

Під час інтерв’ю виданню «The Times» Олег сказав: «Моя країна, за свободу якої я боровся, мене не покине». Ми сподіваємося, що Ви як Президент України зможете це підтвердити, доклавши негайних та екстраординарних зусиль, спрямованих на негайне звільнення Олега Сенцова та інших українських громадян.

З повагою,

Від імені кінематографічної спільноти

Голова НСКУ

Сергій Тримбач

И хотя за Олега просило уже немало именитых людей, до сих пор это не принесло никаких результатов. Возможно, Порошенко окажется более убедительным - во всяком случае, все на это надеются.

Фото - ukrkino.com.ua

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Читайте также:

Новости партнёров:

Loading...