]
Facebook LiveJournal Twitter

ИТК против Телекомпалаты: кабельщики и телеканалы снова не могут поделить УПУ

10:59 06.07.2016 0

Страсти вокруг законопроекта №3504, уточняющего порядок распространения передач вещателей, входящих в универсальную программную услугу, накаляются. Вчера, как я вам уже рассказывала, обновленная Телекомпалата обнародовала свое видение законопроекта, предложив узаконить бесплатную трансляцию национальных телеканалов. А сегодня против этих правок высказались в ИТК. Предлагаю ознакомиться:

«Індустріальний Телевізійний Комітет – фахове об’єднання провідних телеканалів, що представляє інтереси телевізійної галузі України, виступає проти зауважень Телекомунікаційної палати України до законопроекту щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги No3504 (надалі – «Проект No3504»).

Цього тижня до порядку денного Верховної Ради України включено Проект No3504, яким пропонується скасувати існуючий принцип формування універсальної програмної послуги по відношенню до загальнонаціональних телеканалів та повернення до рівних, вільних ринкових відносин між зазначеними телекомпаніями та операторами телекомунікацій. Водночас, Телекомунікаційною палатою України були опубліковані пропозиції до Проекту No3504, які ми вважаємо неприйнятними з наступних підстав:

1. Прикриваючись мотивами забезпечення плюралізму ЗМІ, ТПУ пропонують зберегти головний негативний аспект УПП, а саме: неможливість існування комерційних відносин між телеканалами та кабельними мережами. В разі прийняття запропонованих змін, кабельні мережі отримають одностороннє право вирішувати, які загальнонаціональні канали розповсюджувати та у якому режимі.

Маємо окремо зазначити, що саме мовники, як ЗМІ, зацікавлені у плюралізмі думок та свободі слова, і надання операторам телекомунікацій такого потужного механізму впливу є безпідставним та загрожує вільному розповсюдженню інформації.

2. Встановлення заборони на стягнення винагороди за розповсюдження телевізійних програм суперечить засадам законодавства у сфері інтелектуальної власності, яким встановлено, що за правовласниками зберігається право на справедливу винагороду за кожен випадок використання його власності.

Саме з цих підстав ІТК та телевізійна галузь виступають категорично проти запропонованих ТПУ змін як таких, що спотворюють та нівелюють суть запропонованої народними депутатами прогресивної ініціативи, закладеної у проект No3504, і у разі їх врахування зведуть нанівець усі заходи до встановлення рівних та прозорих правил на ринку, та неминуче призведуть до суттєвих порушень принципів антимонопольного, антикорупційного та господарського законодавства України.

ІТК та телевізійна галузь закликають народних депутатів підтримати реформи у галузі телебачення, розглянувши та ухваливши у цілому Проект No3504 у редакції, що запропонована Комітетом свободи слова та інформаційної політики».

Как бы там ни было, последнее слово в этой истории – за депутатами. Как думаете, чье лобби окажется сильнее?

По материалам пресс-службы ИТК

Фото - advaitaworld.com

Обнаружив ошибку, выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Новости партнёров:

Loading...